att släppa tyglarna och alla måsten i den verklighet som är min egen för en liten stund

har precis haft vördnadsstund vid bokhyllan. möblerat om i den, ändrat mellan böckerna och ställt såna som "hör ihop" tillsammans. böcker av samma författare, i samma genre, eller som är lika älskade. ställt de med snygga omslag sida vid sida. det mesta är placerat i bokhyllan med omtanke, och ju mer synligt desto bättre och mer uppskattade böcker. förutom rockyalbumen och wheel of time-böckerna som står nederst då förstås. 

att läsa böcker är att komma in i en annan värld. att släppa tyglarna och alla måsten i den verklighet som är min egen för en liten stund och istället ta del av någon annans. ibland får man tänka och fundera för att få saker att gå ihop, ibland får man gråta och bli upprörd. ofta blir man glad, eller kär, och allt det här bara för att någon annan satt sin fantasi på pränt. jag tycker det är så häftigt, och fint. det är en speciell känsla varje gång man öppnar en ny bok. jag har en nyboksritual som jag utför varje gång: dels läser jag sidan med utgivningsår, originaltitel och källhänvisningar först. sedan plitar jag ner mitt namn och inköpsår på en av de tomma sidorna i början. efter det viker jag ut sidorna så att inte ryggen ska knäckas eller boken bli sne (men det blir den ändå och det gör mig inte ett dugg) - och så till sist kan jag börja läsa. har liknande saker för mig när jag ska påbörja nytt tv-spel också, då läser jag manualen först, innan jag sakta men säkert går igenom alla inställningar (subtitles, fast engelska sådana, måste till exempel alltid vara på och den inverta styrningen avslagen). 


jag vill alltid ha en penna i närheten när jag läser bok, så att jag kan stryka under fina citat och udrag ur boken jag tycker extra mycket om. antingen kanske det är ett fint uttalande, eller  något som stämmer extra bra. kanske något gulligt eller slagkraftigt eller bara något himla roligt. älskar tillexempel utragen här ovanför, som är från The Night Circus av Erin Morgenstern som jag läste ut häromdagen. 


här är ett foto taget mitt under den där vördnadsfyllda processen innan boken ens öppnas för första gången. åh vill typ tillbaka dit för den där boken var så himla himla bra. Warm Bodies av Isaac Marion. den borde ni verkligen läsa, inte var den speciellt svår på engelska heller. riktigt rolig, varm, kärleksfull och underbar med inte allt för stora dippar. om allt som är fel med den här världen och om hur lite kärlek iallafall kan bättra på det en smula.


den var så fin inuti också. varje kapitel hade istället för nummer eller namn ett litet urklipp ur en anatomi-bok som huvudpersonen fastnar i under bokens gång. han beskriver människokroppens inre som något riktigt vackert och även om jag själv är lite av en blod- och kroppsfobist så var bilderna väldigt fina i sin kontext. 

den understrukna raden säger "My friend "M" says the irony of being a zombie is that everything is funny, but you can't smile, because your lips have rotted off." det är alltså en zombie som berättar under hela historiens gång vilket är nyskapande och roligt. som sagt, a must-read!
 
nu ska jag gå och fundera på vad jag ska läsa härnäst. antingen fortsätter jag på den harry potter-bok jag är på nu, the goblet of fire (läser om hela serien på engelska - har bara läst de senare böckerna på engelska tidigare), eller så läser jag om liftarens guide till galaxen (samma där - ska nu läsa om den på engelska har jag tänkt) eller så börjar jag med någon helt ny. på drift. map of time. the long earth. har många spännande att sätta tänderna i. love it! <3
 
 
 
böcker, glädje | | Kommentera |

dags för en fantastiskt fin tävling i finland

är mitt uppe i packandet till JUKOLA. anmälde mig en fyllekväll hemma hos stina, påhejad av bakis, atte och fred. nu ska inte bakis med (vilket jäkla lurendrejeri, fara till indien på bästa jukolatid) men JAG är medtagen i lag (om än tjällmos) och ska därför få åka båt samt springa. åtta komma fem jäkla kilometer har jag "lite lätt sådär" och kommer  med andra ord vara DÖD efteråt. men, som marianne så vackert sa:lär ju ha en hel del kontroller och JA jag måste verkligen försöka pricka dem (dvs inte bomma det vill säga ta dem direkt utan att springa något fel) för varenda liten droppe energi måste vårdas ömt om jag inte ska svimma. 

jukola är en fantastiskt fin tävling i finland förresten (det kanske hörs på ordet iofs) och hela resan är ett stort äventyr och en lång fest med inslag av tävlingsmoment. eller ja, festen börjar när man har sprungit klart. dessförinnan är det stenhård seriositet som gäller (orienterare ni vet) och jag tänker inte vara sämre för som sagt varje litet uns av energi som jag kan spara/ta till mig är guld värd (för jag är så pass otränad just nu). 56 minuter tippas vinnartiden på min sträcka, pappa sa att jag kan vara glad om jag klarar det dubbla och stärkte mig också med orden att "det är omöjligt att komma sist på jukola". och så är det ju också. i venlakavlen (damstafetten) är det ca 1300 startande lag i år och det måste således aaaalltid finnas någon som är sämre. förutom för den sista stackaren, haha. 

såhär såg det ut för tre år sedan (för jag hittade inga bilder från två år sedan?)


det var första gången tjejerna var med (ända gången för julia) och jag tror inte ens att jag sprang? men öl drack jag iallafall. haha. bilderna är dock endast från campingen - inga från själva tävlingen. haha. får ta fler i år. 

NU måste jag fortsätta packa och städa för medan jag far till finland far pierre till borlänge så time to clean up!
 
ol | | Kommentera |

sony framför microsoft?

har kikat på lite klipp från årets e3-mässa i los angeles. det är ju extra hett i år iochmed att både sony och microsoft släpper nya konsoler. av det lilla jag än så länge läst kommer ps4 ha en prislapp på cirka 3995 svenska kronor och xbox one hamna på nära 5000. jag har länge varit ett starkt xbox-fan med 1000 kronor är för mycket för att jag inte ska köpa den billigare konsolen. ps4 visar upp många nya spännande spel och de flesta jag vill ha som jag spelat på xboxen finns även till playstation vilket gör ett konsolbyte ganska okomplicerat. att sony också promotar begagnathandeln och garanterar att det kommer gå att byta spel med kompisar samt sälja dem till butik igen gör valet ännu mer självklart. jag har inte sett någonstans (än) att xbox förnekar en begagnathandlel men de har heller inte bekräftat det. microsoft verkar också satsa mer på tv och film än på tv-spel vilket intresserar mig cirka noll. jag vill spela spel på min maskin, det är det som gäller liksom. 

så med andra ord lutar det helt klart mot en övergång till sony och ps4 för min del nu i och med generationsbytet. 
tevespel | | Kommentera |
Upp