rom 20-24/8 2014

hej hej bloggen och världen! här kommer en förvarning om ett långt bildproppat inlägg, för nu ska jag nämligen berätta om resan till rom som jag och min käre pojkvän var iväg på onsdag-söndag! gör jag inte det typ nu så är jag rädd att det aldrig blir gjort så det är bäst att sätta igång. heeeeeeeere we go!


två stycken trötta på skavsta mitt i natten eller iallafall tidigt på morgonen. men ändå ganska peppade!


vi kom fram till rom på onsdag förmiddag men var då väldigt slitna och trötta efter att ha varit uppe sen två på natten så vi bestämde oss för att mest checka av läget här och var. typ göra rom light. så här är pierre utanför colluseum (för vi gick inte in, inte den här gången). det var så sjuuuukt varmt! nästan 40 grader.

så efter en del runtstrosande och irrande utefter kartan var vi tvugna att sätta oss och ta en öl. eller ja, två. för först måste man ta en för att släcka törsten och den går ner så himla fort. sen tar man en till för att NJUTA. det blev liksom standarden för resan. till vänster ser ni vår ständige följeslagare kartan samt "rom topp 10" som visade sig vara en ganska kass turistguide men ändå bättre än ingenting. vi hade hamnat på en judisk gata med judiska restauranger som endast serverade kosher food, spännande! men tyvärr testade vi inte maten utan ölen fick räcka för den här gången.


sedan promenerade vi lite på måfå och hamnade här - vid pantheon! kan vara världens mest magnifika och häftiga byggnadsverk. den har alltså stått där sedan år 120. tänk att de kunde bygga såna här byggnader för 2000 år sedan. och allt är liksom utstuderat och uttänkt in i minsta detalj.. så sjukt fascinerande. det som var bra med pantheon var, förutom dess awsomness, att det var GRATIS. allt, verkligen _allt_, kostade i övrigt pengar i rom. 


hej hej från hålet i taket i pantheon! 


hotellets restaurang var stängd (precis som väldigt mycket annat under den här tiden på året i rom), och vårt hotell låg sjukt off, så det fanns inga restauranger öht runt omkring i området (bara en enmans-bemannad bensinpump) så vi handlade med oss allt vi tyckte såg gott ut på en supermarket innan vi återvände till hotellet för kvällen. osten till vänster med sandwich-liknande papper på var GUDOMLIG. samma gäller oliverna för 10kr.


<3 <3 <3


nästa dag gjorde vi oss redo för att vara turister de luxe! vi började med att gå till forum romanum eftersom biljetterna därifrån var giltiga även inne på colusseum, och kön till dessa utgrävningar var kanske en tjugondel så lång? konstigt, för detta är ju snäppet häftigare. vi hade tur och kom in på reducerat pris, 7,50 euro istället för det dubbla! många ställen hade reducerat upp till 25 men tydligen accepterade de mig ändå (för de kollade leg). jag fyller ju iofs inte 26 förrän om en månad, haha.

men alltså kolla bilden över. det är roms stadskärna när staden blomstrade. så otroligt vacker och häftig staden måste ha varit. jag förstår inte ens hur de kunde få plats med allting. varenda stolpe är ju en mindre del av något hus som tidigare varit asstort, och det ser trångt ut som det är nu - hur såg det ut förr!?


pierre vid septimus severus (bästa namnet ever) gamla byggnader.


det var vaaaarmt och lite tjatigt med alla gamla badhus och bassänger som var omöjliga att föreställa sig men ändå SÅ häftigt. 


efter forum romanum satte vi oss på en riktig turistfälla till restaurang men vi var så törstiga så vi kunde inte bry oss mindre. beställde öl och fick frågan om vi ville ha medium eller large. LARGE! utbrast jag, och in kom kyparen med dessa monster. haha. men törsten släcktes iallafall!


nöjd tjej med stor öl :)


sedan var det dags för colusseum! efter den stora ölen var vi ganska tipsy (eller ja rätt så mycket tipsy) så det här blev en himla fnissig upplevelse med flera toalettbesök. haha. men väldigt häftigt och väldigt fint var det iallafall!


vi betalade för en audioguide som vi turades om att lyssna på och sedan berätta för den andra om vad som sagts. 


nöjd, solbränd, glad. med en large ölkanna innanför västen.


nästa förmiddag tog vi det ganska lugnt och solade på balkongen under förmiddagen. men utan att ha någonstans att svalka sig (eller ja jag ställde mig i en iskall dusch några gånger) så var det nästintill outhärdligt varmt så vi gav upp efter ett tag.


pierre hade inte med sig några böcker så varje kväll tittade han på det enda som inte var dubbat på italiensk tv: oggy och kackerlackorna och tecknade mr bean. eller ja de säger ju ingenting i de här programmen, därav "ingen" dubbning. ändå skulle ljudet vara på, helst ganska högt. man kan ju bli galen för mindre.


på lördagen åt vi pasta i en liten gränd! väldigt gott, pierre tog med sig receptet på sin pesto-pasta hem så vi ska laga den i veckan förhoppningsvis. jag åt carbonara för att smaka hur en riktig italiensk sådan ska vara!


sedan åkte vi ut till vatikanen men kön var helt sjuk trots att det skulle stänga för insläpp en timme senare så vi sket i att gå in. vi får uppleva sixtinska kapellet genom google och dan brown istället kände vi.


..så vi gick hit istället, till castel sant'angelo! det var FETT för här inne är man ju i assassins creed brotherhood!! det var för övrigt nästan det roligaste med hela romresan. att känna igen sig från brotherhood. haha. ska bli kul att spela det igen nu när man har varit på alla platserna.


uppe i sant'angelo hade de en bar så vi slog oss ner vid de bästa platserna och beställde öl (fick förresten skit för allt vår öldrickande av min lillebror när jag berättade om romresan häromdagen. tydligen ska man "dricka VIN!!!!" i rom och inte öl. men jag gillar öl bättre). ölen med den bästa utsikten under hela resan!


sedan skyndade vi oss för att hinna besöka kapuciner-kyrkan innan den stängde. sprang uppför spanska trappan och var tvungen att fotografera ett annalkande oväder.


här är alltså kyrkan vi skulle besöka! hela namnet lyder "Santa Maria della Concezione dei Cappuccini" och vi hade läst att ett besök i kyrkan inte skulle göras av kräkmagade. så vi kände lite att ameh hit us och så stegade vi in. men ja... det var ganska magstarkt. ganska sjukt.

lite såhär såg det nämligen ut (jag har inte tagit kortet, för man fick inte under några omständigheter fota. bilden är från wiki). i krypta efter krypta. 3700 döda människors kroppsdelar pryder väggar, tak och golv. pierre höll på att slå huvudet i en "dekoration" som hängde från taket bestående av ryggradsdelar..! många av de döda munkarna i kåporna hade fortfarande skinn kvar över skallarna och kryptans memento mori är "Vad du är nu, var vi en gång; det vi är nu, skall du bli". brrr.


så efter besöket kände vi oss lite.. olustiga. haha. men det var ändå häftigt, på något sätt. himla rom alltså.


på den långa vägen från närmaste metro-hållplats till vårt hotell brakade ovädret loss på riktigt. åska, skyfall och buller och brak. vi blev lite smått genomblöta men det var trots allt skönt som omväxling till de 40 graderna tidigare dagar. 


nästa dag var det söndag och vi packade väskorna för att checka ut! vi har köpt matchande väskor pga är ett sådant par 


letade efter en pizzeria som vi hittat i "topp 10 rom" och när vi väl kom dit var det stängt. såklart. jag var grinig redan innan pga ashungrig så jag höll på att bryta ihop. vi hade letat efter den just för att INTE hamna på nåt himla turistställe och sedan satte vi oss ändå på första bästa och det kändes så himla trist. men det var billigt och vi beställde varsin pizza och varsin öl och när vi fick in vår beställning var det det godaste vi ätit på hela resan!?!? sånt himla tur-kort!! tunna, tunna pizzor gräddade på vedugn och med färska ingredienser uppepå <3 och som sagt den billigaste ölen hittills. 

innan vi skulle ta bussen till flygplatsen hämtade vi vårt bagage på termini och tog den första glassen under hela resan. vet inte riktigt hur vi hade lyckats undgå det innan för så jääääääävla god den var. gillar också våra olika smakpreferenser som glasssmakerna illustrerar <3 jag tog hallon, jordgubb, och choklad och pierre citron, vanilj och mango. haha hur mycket kan man inte läsa ut ur våra smakval? preferenser vad gäller hårfärg, humör, smak? eller så är det kanske bara glassmaker ;)

sedan blev planet hem försenat med över en timme och vi var helt säkra på att vi skulle missa vår transfer och få sitta på skavsta hela natten tills nästa buss skulle avgå (kl 10 nästa förmiddag). men som tur var väntade flygbussen på oss!!! blev så otroligt lycklig och det kändes så otroligt skönt. tack fina chauffören <3

Kommentera här: