i pausen

hej! jag behövde bara en paus. spelar the evil witihin och kände paniken komma krypandes. det är liksom värre när det blir mörkt utomhus. usch.

idag har marielle varit här! hon kom vid tolv och sen dog hennes bil så hon fick gott stanna kvar tills halv fyra och emil kunde komma och hämta henne. eller ja, vi skulle starta igång hennes bil med startkablar, men så startade den av sig själv. så emil kom i onödan. vi åt pizza och snackade skit och det har varit en fin dag!


och igår hade vi babyshower och överraskningsfirande av samma marielle. jag och några kompisar till henne hade styrt ihop träffen, och med på kalaset var både mammor, låtsassystrar och barn. en härlig skara med människor som alla på nåt sätt har en koppling till marielle <3
 
 
lena hade beställt och hämtat tårta! vi ville egentligen ha batman, men det fanns inte. så det fick bli spindelmannen. funkar ju det också!

fina mama to be <3 

hmmm. nu har jag nog lugnat ner mig tillräckligt för att fortsätta med spelet. kommer drömma mardrömmar i natt i vilket fall. så: lets go.
vardag | | Kommentera |

Dragon Age i mitt <3

hej! jag vet att alla mina tio läsare har saknat ett speciellt tema på min blogg länge: tvspel (*ba skoja*, vet att ingen är intresserad av varken det eller böcker (vilket är lite trist) men jag fattar ju att det kan vara rätt tradiga grejer om man inte delar intresset) så nu tänkte jag därför skriva lite kort om de två senaste spelen som jag spelat mig igenom. är glad för att mitt intresse för spel har höjts igen! sen november och igångkickandet av chefsposten har det varit lite si och så med den varan, tiden och orken har liksom inte riktigt funnits. jag är ovan att arbeta mycket (är en lat själ och kommer så att förbli forevah) så att börja arbeta heltid har tärt på krafter, hobbys, vänskapsband osv osv. förhoppningsvis börjar en vana så smått smyga sig på nu, för mer och mer börjar jag finna tid/ork/kraft till att träna, gejma, umgås och sådär igen. det enda som har stått sig är intresset för böcker, för läsa kan man göra till och från jobbet, på kvällar för att varva ner och under lunchen för att koppla bort allt annat. 

så vad har jag gejmat då? 


spelkväll <3

jo! jag fick ju en xbox one av marielle i födelsedagspresent (och lite pga chefsjobbet också) och den har gått varm! först ut var Dragon Age: Inquisition och det var egentligen den titeln som fick mig in på rätt spår igen. för goda gudars skymning och praise andraste vad den spelserien är svårslagen! MÅNGA speltimmar, mycket att göra, vackra vyer, spännande handling med tvister och grymma karaktärer: alla ingredienser för att skapa ett kult-spel. 

i korta drag: Dragon Age handlar i grund och botten om mänskliga rättigheter. Om huruvida individen själv är kapabel att helt ansvara för sina handlingar eller om det behövs institutioner med makt och kunskap för att bestämma över människornas, eller iallafall vissa människors, liv. In particular handlar det här valet om de med magisk förmåga: The Mages. Antingen är man av åsikten att de ska få sköta sig själva, hantera eventuella besattheter av demoner och blodsmagi på egen hand, eller om man vill att de ska låsas in i ett torn med dygnetruntövervakning (samt undervisning för att lära sig handskas med sin magiska förmåga) av personer i enorma rustningar, utrustade med svärd och motståndskraft mot magisk utövning. Båda sidorna har såklart sina för- och nackdelar, och människor man träffar under spelens gång har såklart olika åsikter om det här, med ofta väl underbyggda argument om varför de tycker på det ena eller andra sättet. Och oftast är det upp till dig, i rollen som Grey Warden (första spelet), adelsson med inflytande (andra spelet), och Inqusition Leader (i tredje spelet) att avgöra vilken väg magikernas framtid ska ta. Det finns ett djup här, som går att anpassa på i stort sett alla miniriteter i samhället och deras kamp för frigörelse. Ett höttande finger mot när andra tar tolkningsföreträde och anser sig själva veta mer och veta bättre än de som själva sitter med midjan ner i situationens träsk. Men också en tankeställare: vet man verkligen alltid själv vad som är bäst för en? När, och om, ska man låta andra kliva in och ta beslut i ens ställe? 

Det här är den genomgående röda tråden genom alla spelen. Sedan figurerar bad guys, fiender, dark spawn och elakingar som mer eller mindre tar plats i historien, jämsides med sidouppdragen som baseras på de olika medlemmarna man valt att acceptera i sitt crew. 

Det bästa med Dragon Age är egentligen just vänskapsbanden till de man har i sitt team. Hur relationerna utvecklas, hur man kan välja att svara själviskt, generöst eller "tokigt" på deras olika personliga problem och se hur de reagerar utifrån det. Det är såklart inte alltid säkert att de generösa och omtänksamma svaren faller i god jord - alla vill inte bli behandlade så. Därför har det här spelet stort omspelningsvärde, för överallt och hela tiden gör man val. Vem ska man rädda först, vad ska jag säga i den här diskussionen, vill jag lita på den här varelsen? Och oavsett vad man väljer gnager alltid frågan i huvudet: vad hade hänt om jag agerat annorlunda? 

Cullen, Vivienne, Varric, Cole, Solas, Cassandra, THE INQUISITOR (min kille döpte jag till Taran), Iron Bull (<3), Dorian, Liliana, Sera, Josephine och Blackwall. Ens trogna bundsförvanter och dream team. Känner ni igen tavlan? (I min personliga vinnar-kombo spelade jag med Vivienne, Iron Bull och Blackwall)

Jag blev också glatt överraskad över könsfördelningen mellan karaktärerna. Att det var minst lika många kvinnliga kaptener och militärer som manliga. Att den första soldaten i ens team är just kvinna. Att det förekom både homosexuella personer (till och med självaste DROTTNINGEN hade en älskarinna, så jäkla fint är det) och par och karaktärer som kunde förälska sig i vem som helst. En transman i ens bästa väns närmaste grupp, och visst kunde man välja att spela korkad vit, kränkt man men då blev man också satt på plats av både gruppmedlemmar och såklart de man diskriminerat. Det är tråkigt att det här upplägget är så ovanligt för spel: i 99 fall av 100 är det män, män, män som utför uppdrag, som spelar hjältar och som figurerar i handlingen (och kanske även några pojkar, karlar, gubbar och killar som omväxling) och de enda kvinnliga karaktärerna man stöter på är de som hänger runt dans-pålarna på strippklubben. Men det behöver inte vara så! Jag tror inte NÅGON stör sig, eller ens tänker på, att det är så blandat vad gäller gender i det här spelet. Jag tror inte de som skriker sig hesa över att det ska vara som det alltid varit och att "tvspels-genren bara är sån" egentligen bryr sig. Däremot bryr JAG mig. Jag, som tillhör ett kön och en identitet som sällan representeras i varken film eller spel. Jag märker skillnaden och för mig är det här fantastiskt. Ingen förlorar på det, så jag hoppas innerligt att fler utvecklare hoppar på tåget. 

Efter 140 speltimmar tog Dragon Age slut för den här gången. Får se när det är dags för nästa omspelning, måste smälta allt först.

oJ! nu blev det här värsta långt och jag gick inte ens in på handlingen i inquisition utan höll mig till spelet i stort. tycker ni, trots svammel, att det låter fett, kika på trailern:


omggggg <3

ja, inledningsvis pratade jag ju om spel i pluralis. hade tänkt nämna metro: redux också men det får helt enkelt bli i ett annat inlägg. anledningen till att jag satte mig här från början var att jag precis har börjat spela The Evil Within men att solen lyser in genom fönstret och förstör skräckstämningen å det grövsta. plus att man heller inte ser på skärmen vilket gör det lite frustrerande, och sjukt läskigt, när man inte ser killarna med motorsåg som jagar en för att stycka ens kropp. hmm. 

började med det här precis! inledningen är sjukt blodig och splattrig och jag har redan efter tio minuter ingame blivit jagad av man med köttyxa och ramlat ner i en pool fylld av blod och tarmar. härligt...
tevespel, vardag | | Kommentera |

ikväll är myskvällen

skulle gå in och skriva några skruttiga rader och blev i samma veva BJUDEN PÅ BRÖLLOP??? jag har aldrig blivit bjuden på bröllop förut, jag har alltid bara hängt med som den där plus ett, men den här gången är det jag som är the number one (!!) och pierre som är plusettan (om han vill gå med). omg! det är lina, en gamestopkollega, som ska bli brud och som bjuder in på kalas! så jäkla kul!!!!

näväl, hej hej! (älskar den emojin. så jäkla användbar)

ikväll ska pierre och jag ha MYSKVÄLL. vi har haft allt för många fredagskvällar på annan ort (dvs tillbringat fredag och lördag på olika håll) så nu är det dags att ses och att MYSA. hehe. alldeles lagomt till säsongsavslutningen och finalen i på spåret!

 
idag ser/såg jag ut såhär, och det har so far so good varit en bra fredag. mycket att göra på jobbet men inte FÖR mycket, utan lagomt flow med grejer att uträtta. lyssnade klart på min ljudbok imorse, nummer två i en deckarserie om nån "överviktig" (79 kg.......) benexpert, och tvåan var EXAKT lika dan som ettan. märkligt. så för att variera mig valde jag istället en deckare av mari ljungstedt ;) haha. mina ljudboksval är ganska begränsade då jag inte vill lyssna på en bok som jag kan tänka mig att vilja läsa. så det blir mest dravelböcker. enkelspårigt, lättlyssnat (och lättläst) som typ läckberg, ljungstedt, osv. helt okej det med iofs, man kan lära sig något av allt vettni!

nu måste pierre snart komma hem från ica (han är iväg och köper snask och gottis) för snart börjare ju!!! ha en fin fredagskväll friendz, vi hörs när vindarna viskar mitt namn <3
 
vardag | | Kommentera |
Upp